آنچه از نام برنامه نویسی در ذهن تداعی می شود محیطی برای انجام محاسبات عددی به منظور دستیابی به یک برنامه قابل اجرا است. بنابراین دستیابی به این مهم مستلزم فرایند تحلیل و درک مسئله می باشد.

شاید در ابتدای امر برنامه نویسی و کار با ریاضیات تصویری از کاربردی بودن این ابزار صرفا برای رشته های فنی مهندسی فراهم آورد. منابع و کتب موجود در زمینه برنامه نویسی که کاملا با دید رشته های زیر مجموعه ریاضی – فیزیک به معرفی و کاربردهای علم برنامه نویسی پرداخته اند نیز موید مطلب فوق می باشد. اما در واقعیت، کاربردهای زبان برنامه نویسی بسیار فراتر از این است.

مهندسین و کارشناسان رشته های مرتبط با علوم محیطی از جمله رشته های کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، جغرافیا، هوا و اقلیم شناسی، زمین شناسی، عمران آب، سنجش از دور و GIS به منظور انجام طرح ها و پروژه های خود به خوبی از فناوری اطلاعات نوین بهره گرفته و از نرم افزارهای مرتبط با زمینه فعالیتشان از جمله سری نرم افزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، نرم افزار های آماری نظیر Excel و Spss و ... استفاده می نمایند.

بکارگیری این نرم افزارها توانایی بالایی در برطرف نمودن مشکلات پیش روی ما را دارد. اما یکی از معایب و مشکلات عمده ی بکارگیری این نرم افزار ها این است که برای انجام یک پروژه، ما مستلزم بکارگیری همزمان چند نرم افزار و به تبع صرف وقت و هزینه زیادی می باشیم. بنابراین می توان با بکارگیری یک نرم افزار ساده و کاربردی با قابلیت های بالا که توانایی انجام تمامی نرم افزارهای فوق را داشته باشد، مشکل را برطرف نمود.

نرم افزار MATLAB از سری نرم افزارهای برنامه نویسی برای حل مسائل و مشکلات پیش روی علوم مختلف می باشد. ویژگی بارز این نرم افزار سادگی برنامه نویسی می باشد. بنابراین این امر موجب بکارگیری آن به طور گسترده در طیف وسیعی از علوم در بسیاری از کشورهای دنیا خصوصا کشورهای پیشرفته شده است.

متاسفانه در حال حاضر در کشور ما بهره گیری از دانش برنامه نویسی در قالب نرم افزارهای ساده و کاربردی نظیر MATLAB در رشته های مرتبط با علوم محیطی توسعه چندانی نداشته است که از علل فقدان گسترش برنامه نویسی در این رشته ها می توان به عدم آگاهی کارشناسان و مهندسین علوم محیطی از توانایی ها و کاربردهای برنامه نویسی، نگرانی از دشواری فراگیری دانش برنامه نویسی و عدم وجود منابع و کتب معتبر و تخصصی برنامه نویسی برای این رشته ها اشاره کرد.

در توضیح مشکلات فوق می توان این چنین عنوان کرد که انجام پروژه های عظیم بدون استفاده از دانش برنامه نویسی امری بسی دشوار و در مواردی غیر ممکن است. زیرا ما ملزم به استفاده از مجموعه ای از نرم افزارها با محدودیت جعبه ابزار و قابلیت های مشخص هستیم در صورتی که با بکارگیری نرم افزارهای ساده برنامه نویسی نظیر MATLAB که دارای قابلیت انعطاف می باشد می توانیم متناسب با پروژه خود به راحتی دستورات مختلفی را با کدهای برنامه نویسی نوشته و به مدیریت و تصحیح دستورات نوشته شده خود بپردازیم. هم چنین از جعبه ابزار و توابع گسترده این نرم افزار از جمله در خصوص آنالیزهای آماری، پردازش تصویر، شبکه عصبی مصنوعی، منطق فازی، GIS و... نیز می توان به آسانی برای حل بسیاری از مسائل بهره گرفت.

آنچه از مجموع مطالب فوق بر می آید بهره گیری از نرم افزار MATLAB راهکاری موثر برای ارتقای دانش و توانایی های ما می باشد. بنابراین گروه مهندسی شرکت دیده بان توسعه پایدار (ZimaSceince) یکی از اهداف اصلی خود را تمرکز بر روی راهنمایی مهندسین و کارشناسان رشته های علوم محیطی به منظور یادگیری اصول صحیح برنامه نویسی و توسعه دانش بکارگیری نرم افزار MATLAB قرار داده است.

به منظور دستیابی به این مهم ZimaSceince اولین گام خود را با تدوین دو جلد کتاب در این زمینه آغاز نموده است. کتاب های مذکور با عنوان MATLAB در علوم محیطی (مفاهیم پایه و پردازش داده) برای رشته های کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، جغرافیا، هوا و اقلیم شناسی، زمین شناسی، عمران آب، سنجش از دور و GIS به حضور تمامی علاقه مندان تقدیم می گردد.