بنام گشاینده کارها
ز نامش شود سهل دشوار
سلام و درود بر همگی عزیزان
تاحالا شده بفکر کاشت محصولات کشاورزی توی سینی باشید؟
هیچ موقع درمورد آسمان خراش تولید محصول، چیزی شنیدید؟
مقدمه :
امروزه با توجه به افزایش جمعیت جهان و نیاز فراوان به غذا ، استفاده از روشی آسان برای کشاورزی در مقیاس کم، بیش ز پیش احساس میشود. کشاوذری عمودی راهی برای برطرف کردن این موضوع میباشد. برای اطلاع از سایر ویژگی ها و نکات این نوع کشت باما همراه شوید.
کشاورزی عمودی چیست؟
کشاورزی عمودی تلاشی برای تولید محصولات کشاورزی روی سطوحی است که بهصورت #طبقاتی و در #فاصله مشخصی از هم قرار گرفتهاند. در روش کشاورزی سنتی، محصولات کشاورزی و سبزیجات چه در مزرعه و چه در گلخانه، در یک #سطح کاشته میشوند ولی در روش کشاورزی عمودی، ما #سینیهای کشت محصول را #بالای هم قرار میدهیم و گاهی تا ۱۶# طبقه می توان کشت کرد . بههمین دلیل است که از اصطلاح #آسمان خراشهای تولید محصولات کشاورزی برای این نوع کشت نام برده میشود. در این روش کشت، از تکنولوژیهای #کنترل محیطی استفاده می شود. در واقع کشت در محیطی #کاملاً بسته و با شرایط #کنترل شده انجام می شود. کنترل مصنوعی #دما،#نور، #رطوبت و #گازهای موجود در محیط باعث #افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی وگیاهان دارویی در محیط مزرعه میشود. مزارع عمودی شباهت زیادی به گلخانه دارد و از #بازتابندههای فلزی و #نورهای مصنوعی بهعنوان جایگزینی برای نور طبیعی استفاده می شود. هدف اصلی از کشاورزی عمودی #حداکثر کردن تولید محصول در فضای محدود است. از یک طرف با #افزایش طبقات #سطح زیر کشت بیشتر می شود و از طرف دیگر با #افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی، #محصول تولیدی به ازای #مساحت ثابتی از مزرعه افزایش پیدا میکند.
مزارع عمودی چگونه کار میکنند؟
هدف اصلی از ساخت مزارع عمودی را میتوان در چهار بخش خلاصه کرد. اولین هدف #تولید محصول کشاورزی بیشتر به ازای #هر مترمربع از زمین کشت شده در مزرعه است. برای تحقق این هدف، محصولات کشاورزی بهصورت #طبقاتی روی برجهای تولید محصولات کشاورزی کشت میشوند. در واقع سطح مزرعه به اندازه تعداد طبقات افزایش پیدا میکند و #تاثیر زیادی در افزایش حجم تولید دارد. دومین مسأله #استفاده بهینه از ترکیبی از #نور مصنوعی و طبیعی برای ارتقای کیفی نور دریافتی در مزرعه است. استفاده از تکنولوژیهایی از قبیل #بسترهای چرخنده برای ارتقای کیفی نوررسانی نیز انجام می شود. سوم اینکه در مزارع عمودی به جای خاک از روشهای کشت #ایروپونیک یا #اکواپونیک یا #هیدروپونیک استفاده می شود که به معنای #استفاده از آب یا #برگهای تجزیه شونده و مواد دیگر بهجای خاک برای ریشه دواندن گیاه است.در نهایت در روش کشاورزی عمودی از روشهای مختلفی برای #جبران هزینه انرژی در صنعت کشاورزی استفاده می شود. مطالعات نشان داده است کشاورزی عمودی باعث می شود تا #مصرف آب تا ۹۰ درصد کاهش یابد که در دنیای امروزی مسأله مهمی است ولی #مصرف برق بهدلیل مصنوعی بودن نور مصرفی در مزرعه افزایش پیدا میکند .
#مزایای کشاورزی عمودی :
کشاورزی عمودی مزایای زیادی دارد ولی به طور همزمان محدودیتهای زیادی هم در این نوع کشاورزی وجود دارد. در این بخش مزیتهای کشاورزی عمودی را یک به یک بررسی میکنیم.
#آمادگی برای آینده:
تا سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۸۰ درصد جمعیت زمین در شهرها زندگی خواهند کرد و رشد جمعیت باعث #افزایش تقاضا برای #غذا میشود. استفاده کارآمد از مزارع عمودی نقش مهمی در مواجهه دنیا با این چالش مهم در دنیای آینده دارد.
#افزایش حجم تولید و #تولید در تمامی طول سال:
کشاورزی عمودی به ما اجازه میدهد تا #حجم بیشتری از محصول را #در هر متر مربع از زمین کشت شده بهدست بیاوریم. در حقیقت یک متر مربع از مزرعه در محیط بسته معادل ۴ تا ۶ متر مربع از مزارع در فضای باز، محصول ایجاد میکند. طبق برآوردهای انجام شد. از طرف دیگر تولید در مزارع عمودی #در تمامی طول سال انجام میشود و #فصل سرما یا #کمبود بارندگی تأثیری در تولید ندارد. به همین دلیل است که بهرهوری فعالیت کشاورزی در این مزارع بسیار بالاتر است.
#استفاده کمتر از آب:
در مزارع عمودی استفاده از آب به #صورت بهینه انجام می شود زیرا خروج آب از یک سینی کشت میتواند به عنوان آب موردنیاز برای #سینی پایینی استفاده شود. بههمین دلیل است که صرفهجویی ۷۰# تا ۹۵ درصدی در مصرف آب برای کشت محصولات کشاورزی، در فرآیند کشت از طریق عمودی پیشبینی شده است.
#عدم تاثیر پذیری از شرایط بد آب و هوایی:
محصولاتی که در مزارع کشت میشوند به دلیل تغییرات جوی، کاهش بارندگی، سرمای ناگهانی هوا، #سیل، #بارش های شدید یا #خشکسالی آسیب میبینند و کشاورز برای مقابله با این بحرانها کار زیادی نمیتواند انجام دهد. ما محصولات را در محیطی امن کشت می کنیم و شرایط ایدهآلی برای رشد محصول فراهم میکنیم و آنها را در برابر بحرانهای طبیعی محافظت میکنیم.
#افزایش تولید محصولات ارگانیک:
از آنجا که محصولات در مزارع عمودی #بدون نیاز به استفاده از آفتکشها و #سمهای شیمیایی تولید می شوند، بنابراین محصولاتی #با کیفیتتر و #طبیعیتر تولید میشود که از نظر ارزش تغذیهای هم وضعیت بهتری دارد.
#کمک به کاهش آسیبهای زیستمحیطی:
تولید محصولات کشاورزی با #انتشار کربن و #کاهش کیفیت خاک همراه است. انتشار کربن به دلیل استفاده از #ماشینآلات کشاورزی در فرآیند تولید و برداشت محصول است و کاهش کیفیت خاک هم بهدلیل استفاده از #مواد معدنی و #مغذی خاک در فرآیند تولید محصولات کشاورزی است. با استفاده از مزارع عمودی هر دو مشکل برطرف میشود و محصول در فضایی امنتر تولید میشود. از طرف دیگر استفاده از سمها و آفتکشها مشکلات زیادی برای خاک و سلامتی کشاورزان ایجاد میکند که در روش کشاورزی عمودی این مشکل هم برطرف میشود.
#محدودیتهای تولید در مزارع عمودی :
#هزینه بالای تولید:
هزینه بالای تولید محصولات کشاورزی در مزارع عمودی مسألهای است که بارها در مورد آن صحبت شده است و برخی به دلیل همین هزینه بالا در مورد امکان استفاده وسیع از این روش تردید دارند. هزینه بالای ساخت آسمان خراشها برای کشاورزی در کنار هزینه تأمین #نور مصنوعی، #گرما در فضای مزرعه و در نهایت #نیروی کاری که نظارت بر کار را بر عهده دارد بسیار بالا تر از هزینه تولید محصول در مزارع معمولی است. از طرف دیگر این مزارع اغلب در #شهرها یا #نزدیکی شهرهای بزرگ ساخته میشوند و #قیمت زمین هم در این مناطق بسیار بالا است. مطالعات نشان داده است هزینه ساخت ۶۰ هکتار مزرعه عمودی بالغ بر100 میلیون دلار است. و راهکار رفع این مشکل ، استفاده از #تکنولوژیهایی خودکار باعث از بین رفتن نیاز به استفاده از #نیروی کار در مزارع شده است یا استفاده از #پنلهای خورشیدی باعث شده است تا #هزینه خرید برق #کمتر شود.
هزینه بالای# نیروی انسانی :
با وجود اینکه شمار نیروی کار مورد نیاز در مزارع عمودی کمتر از مزارع سنتی است ولی بهدلیل اینکه هزینه نیروی کار با مهارت در شهرها چندین برابر نیروی کار در روستاها است، اغلب #هزینه تمام شده مزارع عمودی برای پرداخت به نیروی کار بسیار زیاد است. #اتوماسیون باعث کاهش تقاضا برای نیروی کار شده است.
#وابستگی زیاد به تکنولوژی:
کشاورزی عمودی #وابستگی زیادی به تکنولوژی دارد و توسعه تکنولوژیکی که باعث #کاهش هزینه تولید و افزایش بهرهوری مزارع عمودی می شود، نیاز به خرید آنها و به روز کردن تکنولوژیها را فراهم میکند. قطع برق برای یک روز می تواند هزینه زیادی برای مزارع داشته باشد زیرا تامین تمامی انرژی مورد نیاز مزرعه وابسته به برق است.
#محدودیت در تولید محصولات کشاورزی وجود دارد:
مسأله دیگر این است که تمامی محصولات کشاورزی را نمی توان در مزارع عمودی تولید کرد. به عنوان مثال #کشت درختان یا #گیاهان ساقه بلند در مزارع عمودی امکان پذیر نیست و کشت گیاهانی که #ریشه عمیق دارند هم در این دسته از مزارع غیر ممکن است.
کشاورزی عمودی در آمریکا:
کشاورزی عمودی در آمریکا با سرعت زیادی در حال رشد است. در فاصله سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۴ میلادی، نرخ رشد سالانه کشاورزی عمودی در آمریکا برابر با ۲۴ درصد اعلام شد که به ۳ میلیارد دلار میرسد. این در حالیست که ارزش بازار محصولات کشاورزی تازه در مزارع سنتی آمریکا بالغ بر ۱۰۴ میلیارد دلار است.
اسمال بیزینس در گزارش خود نوشت: « صنعت تولید محصولات کشاورزی به صورت عمودی بسیار پر هزینه است و همین مسأله باعث شده است تا در مورد امکان توسعه آن در سالهای آتی تردیدهای زیادی وجود داشته باشد. در واقع بقای این صنعت وابسته به #توسعه مداوم و #خرید تکنولوژیهای جدید و #پر هزینه است و اینکار نیاز به سرمایه زیادی دارد. برخی بر این باورند که توسعه این مزارع راهکار مناسبی برای مقابله با این هزینههای کلان است زیرا یک #تکنولوژی برای مزرعه بزرگ استفاده می شود و #هزینه نیروی کار به ازای هر متر مربع مزرعه #کاهش پیدا میکند ولی این نظریه در عمل اثبات نشده است.»
ارزش بازار کشاورزی عمودی در دنیا در سال ۲۰۲۰ برابر با 2.9 میلیارد دلار بوده است و انتظار میرود در سال ۲۰۲۵ به مرز 7.3 میلیارد دلار برسد. نرخ رشد این بازار در سطح جهان در هر سال 20.2 برآورد شده است.
ژاپن و فنلاند،موفق ترین کشورها در زمینه کشاورزی عمودی :
با وجود اینکه آمریکا در تولید محصولات کشاورزی در مزارع عمودی سرمایهگذاریهای زیادی انجام داده است ولی سرعت رشد این صنعت در دو کشور #ژاپن و#فنلاند بیشتر بود. فنلاند تکنولوژیهای پیشرفته ای برای توسعه این صنعت به کار گرفته است و همین مسأله باعث افزایش بهرهوری آن شده است. در ژاپن هم ۲۰۰ مزرعه بسیار بزرگ برای تولید انبوه محصولات کشاورزی به صورت عمودی فعالیت میکند. البته منابع ژاپنی اعلام کردهاند که تولید در ۶۰ درصد از مزارع عمودی غیر سودآور است. در این کشور تولید محصولات کشاورزی بهصورت عمودی سهم بسیار کمی در بازار محصولات کشاورزی دارد ولی سرعت رشد آن بسیار بالا است و انتظار می رود تا سال ۲۰۲۲ میلادی ارزش بازار محصولات کشاورزی در ژاپن به مرز 5.8 میلیارد دلار برسد. این کشور #بالاترین رشد بازار محصولات کشاورزی عمودی در آسیا -پاسیفیک را دارد. شمار مزارع عمودی در #چین به ۸۰ مزرعه میرسد.
منبع :
https://eghtesadsabzonline.ir/