بنام خداوند خوب بهار
 خداوند گل،لاله و لاله زار
کشت نشایی اعجازی برای کشاورزی و کمبود آب 
سلاااام به همتون .
حال و احوالتون خوبه؟ یه روز خوب و عالی دیگه و این بار 
کشت نشایی
مقدمه
روند #افزایش جمعیت در ایران و به سبب آن ، #تقاضا برای تهیه محصولات کشاورزی و همچنین ف#صلی بودن تولیدات محصولات سبب شده که برای تامین نیاز مردم، راهکارهایی در نظر گرفته شود، تا هم میزان #تولید افزایش یابد و هم امکان تولید محصولات #خارج از فصل میسر باشد. از جمله این راهکارها کشت محصولات (اعم از سبزی و میوه) در #گلخانه است. از این طریق نه تنها تولید افزایش می یابد بلکه #در هر فصلی میتوان نسبت به تولید اقدام نمود. از سوی دیگر، در پی رشد جمعیت و همچنین #بالا رفتن استانداردهای زندگی و متعاقبا نیاز به تولید #درآمد بیشتر در بخش کشاورزی، مصرف آب در این بخش به طور قابل توجهی افزایش یافته است. از اینرو، صرفه جویی در مصرف آب در این بخش به عنوان راهکاری برای حل مشکل کمبود آب #قطعا تاثیرگذار خواهد بود. سرمایه گذاری در امر تحقیق و توسعه و استفاده از فناوری های جدید مانند: کشت نشایی موجب #افزایش بهره وری، #کاهش هزینه ها، #بهبود ساختار تولید و رشد بخشهای مختلف اقتصادی میشود. 
 
 
#اهداف اصلی از پرورش گیاهان به صورت نشا :
   چون #فصل رشد در منطقه کوتاه است ، گیاه چنانچه از همان ابتدا در محل اصلی خود کشت شود، #نمی‌تواند #دوره رشد خود را کامل نماید .  # بدست آوردن محصول زودرس /  به دست آوردن #گیاهان یکنواخت از نظر شکل، اندازه  
مروری بر #صنعت نشا :
  تولید نشا تولید نشا درسال های اخیر، به عنوان صنعتی #اشتغال زا، #پر درآمد و کاربردی در تمام جهان مطرح شده است. تولید نشا به دلیل نیاز به سازه ها و شرایط محیطی خاص پرورش، محیط کشت و ظروف کشت مخصوص، تیمار های خاص و داشتن تجربه ویژه در این زمینه، بیشتر تولیدکنندگان سبزی و صیفی در سراسر دنیا را بر آن داشته است ، که نشا مورد نیاز خود را از موسسات خاص پرورش نشا تهیه کنند و کمتر تولید کننده ای خصوصا در سطوح بزرگ، مبادرت به تولید نشا، مورد نیاز می‌نماید. نشاها محصولات باغی ویژه ای هستند، چون از طرفی #محصول نهایی #تولیدکنندگان نشا به‌حساب می‌آیند و از طرف دیگر #ماده اولیه با ارزشی جهت #شروع کشت یک محصول بوده و محصول نهایی آن عاید تولیدکنندگان سبزی خواهد بود. 
#نشاء  :
گياهچه ای کوچكي است کـه، قسـمتي از دوره رشـد خـود را در #محيطي مناسب و #کنترل شده گذرانده و پس از #مساعد شـدن شـرایط محيطي به زمين اصلي منتقل مـيشـود. نشاکاری به انتقال این نشاء کوچک به زمين اصلي گفته ميشود. 
نشاءها به دو روش کلي توليد ميشوند، نشاءهای سنتي# و نشاءهای گلداني# 
 
 
روش سنتي:
 
 توليد نشاء شامل کاشت دستي# بذر در #کرت یا #بسترهای از پيش تهيه شده ميباشد. زماني که بذرها جوانه زده و سبز شده و نشاءها به اندازه کافي بزرگ شوند هر کدام از آنها به طور جداگانه توسط دست به ظروف بزرگتر یا مزرعه منتقل ميشوند. این روش #بسيار هزینه بر بوده و به دليل 3آلودگي به پوسيدگي ریشه و رشد ناهماهنگ بعدی آنها (به دليل #آسيب به ریشه ها و #شوک وارده به نشاءها ) باعث از بين رفتن مقدار قابل توجهي از نشاءها ميشود.  
نشاء گلداني : 
 
در اصل یک نشاء #داخل ظرف است. بذرها به صورت #مكانيكي در تک تک سلوله ای سيني کاشته ميشوند. پس از جوانه زني بذر و سبز شدن آنها، نشاءها تا زمان آماده شدن برای انتقال، در داخل ظرف کوچک خود رشد ميکنند. رشد سيستم ریشه ای در محيط بسته ای صورت ميپذیرد که ، رشد بهينه ریشه و توليد مقادیر زیادی ریشه های مویين را به دنبال دارد. برای انتقال، تنها کافي است که نشاء از داخل ظرف خود بيرون آورده شود و بدون هيچگونه صدمه ای، به ظروف بزرگتر یا مزرعه انتقال یابد. 
در این روش ممكن است صدمه ای بسيار ناچيز و آن هم در صورت اتفاق، به سيستم ریشه ای وارد آید.
مزایای نشاکاری :  
 
#صرفه جویی در #مصرف بذر .#طولانی نمودن فصل رشد  .#کنترل بهتر آفات در مراحل اولیه رشد گیاه . #کاهش تعداد وجین علف هرز در مراحل اولیه . #استقرار مناسب بوته ها و رسیدن به #تراکم مطلوب و در نتیجه #عملکرد بالاتر .صرفه جویی در #مصرف آب،
 که این امر در مناطق کم آب جهان به ویژه ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است  میتوان کاهش #هزینه نیروی انسانی به دلیل #حذف تنک و #خاک‌دهی پای بوته کار را از دیگر مزایای کشت نشایی ،عنوان کرد  .
چگونه نشاءها را از# گلخانه به #مزرعه منتقل نماییم؟
 
1 -#سازگار نمودن نشاءها:
 
#دو روز پيش از انتقال نشاءها به زمين اصلي باید نشاءها از گلخانه خارج شوند و به فضای آزاد منتقل شوند. این کار به جهت کاهش شوک ناشي از انتقال نشاء به مزرعه انجام ميشود.
2 -انتقال نشاءها با خودرو:
#بهترین زمان انتقال نشاءها به زمين اصلي در هوای خنک یعني #عصر ميباشد. قبل از اینکه نشاءها به داخل خودرو منتقل شوند باید #آبياری سنگين انجام شود تا از #شوک ناشي از انتقال آنها کاسته شود و از طرفي در مزرعه به آساني از #سلولها خارج شوند . 
  #معایب نشا کاری :
 هر چند مزایای بسیاری را می‌توان برای نشاکاری متصور شد، اما در برخی از موارد ممکن است به #دلایل خاص فیزیولوژیکی، #مدیریت نامناسب، #عدم اطلاع کافی و … معایبی را برای نشاکاری عنوان نمود: #هزینه بالای #احداث و #راه اندازی سیستم تولید نشا #هزینه بالای کارگری در برخی از سیستم های تولید نشا / # عدم پاسخ مناسب برخی گیاهان به نشاکاری / #امکان تاخیر در بلوغ گیاه در صورت استفاده از نشاهای مسن
 بیماری های نشا : 
 
بیماری های نشاء و مدیریت آنها :
 
دما و #رطوبت بالای گلخانه ها شرایط بسیار مناسبی برای رشد و توسعه #بیماری های گیاهی است. برای جلوگیری از شیوع بیماری ها استفاده از #بذر تمیز، #مخلوط کاشت سترون ، #ظروف استریل و گلخانه ای مناسب با رعایت اصول بهداشتی از موارد ضروری در تولید نشاء به حساب می‌آید. #رطوبت نسبی پایین در داخل گلخانه اغلب به #کنترل بیماری ها کمک میکند. #آبیاری و #کود دهی باید زمانی باشد که برگ گیاهان به سرعت خشک شوند. 
 
#علائم احتمالی بیماری های نشاء :
 
#بوته میری :
وقتی  دانهال در سطح خاک #متلاشی می‌شوند و غالبا ساقه در سطح خاک یا زیر آن به #رنگ قهوه ای درمی‌آید، بوته میری توسط #قارچ های خاکزی چون #پیتیوم و #ریزوکتونیا ایجاد میشود. #لکه های آب گزیده یا #زخم های چروکیده ساقه به رنگ #برنزه یا #قهوه ای ممکن است یک بیماری مسری باشد حتی اگر ساقه متلاشی نشود.
#پژمردگی :
بیماری های نشاء ریشه میتواند سبب #پژمردگی یا #زردی دانهال ها شود. ریشه ممکن است به رنگ قهوه ای درآیند. این مشکل است به #علت قارچ های خاکزی مذکور در بالا باشند.
  
#توقف در رشد :
گاهی پرورش دهندگان از عدم رشد دانهال هایشان شکایت دارند. این شرایط اغلب در اثر #زیاد بود یا #کمبود برای رشد بوجود می‌آید. برای مثال دانهال هایی که در سرما و یا رطوبت بیش از حد پرورش می‌یابند دچار توقف در رشد می‌شوند.
#مراقبت های #پس از کاشت:
#بلافاصله پس از کاشت نشاءها باید #آبياری صورت گيرد در غير این صورت نشاءها به دليل #حجم کم ریشه توان جذب آب از اعماق را ندارند و به #سرعت خشک ميشوند. پس از #آبياری اول آبياری بعدی باید بصورت سبک و بعد از 3 الي 4 روز بسته به #بافت خاک و #شرایط اقليمي منطقه انجام شود و #آبياری بعدی نيز بعد از #5 الي 6 روز و پس از آن به #مدار اصلي آبياری منطقه،آبياری صورت گيرد.
 
نتیجه گیری :
برای افزایش عملکرد در واحد سطح و بهبود بهره وری میتوان ، در استان های کشور مثل کردستان، شوش ،لرستان ،خراسان رضوی بهبهان ، فارس و سایر استان ها اقدام به نشاکاری  کرد و تولیدات باکیفیتی را تولید کرد که ، باعث تقویت رشد محصول و رسیدن به کشاورزی پایدار میشود. 
منابع : 
1-https://tidapars.org/ 
2-راهنمای ترویجی تولید وکاشت نشاء پنبه / مجری طرح: دکتر محمد خواجه حسینی همکاران طرح: متین حقیقی خواه -    رحمت الله قشم /زمستان1394 /
          
3- اهمیت کشت نشایی نسبت به کشت مستقیم بذر از منظر ویژگی های یک نوآوری/1397 /اولین همایش ملی علوم کشاورزی و زیست محیطی ایران /غلامرضا مه لقا –معصومه فروزانی-مسعود برادران 
4-https://www.tasnimnews.com/ 
5-https://abanagri.com/
6-https://arefseedling.com/