بنام خدای نور 


سلام و احترام به همگی همراهان ،

امروز یک مطلبی داریم بابت نور مصنوعی د رشد گیاهان توی گلخونه و کشاورزی توی خونه 

 لطفا باما همراهی کنید. 

 

 

مقدمه :

آپارتمان‌نشینان و به طور کل شهرنشینانی که در آرزوی داشتن یک گلخانه یا باغچه ی کوچک خانگی برای خود هستند، میتوانند به راحتی گیاهان و سبزیجات خود را در داخل خانه بکارند و پرورش دهند. این کار، لذت داشتن محصولات خانگی و تازه را حتی در زمستان، برای همه به ارمغان می آورد. پرورش سبزیجات در داخل منزل و زیر نور مصنوعی بسیار آسان است!، اگر گیاه مورد نظرتان را تهیه کرده و برایش نور مناسب فراهم آورید.    

 

نور مخصوص رشد گیاه چیست؟ (لامپ رشد گیاه) :
 
 
عبارت از #يك منبع نور مصنوعي بويژه منبع نور الكتريكي است كه باعث تحريك رشد #اپتيمم گياهان از طريق ساطع كردن #طيف الكترومغناطيس مطلوب براي فتوسنتز مي شود.
 روشنایی مخصوص رشد گیاه (لامپ رشد گیاه)  در مكان هايی بكار گرفته مي شود كه #نور طبيعي وجود ندارد و يا نيازمند #تدارك نور مكمل مانند لامپ  LED برای گیاهان باشند. بعنوان مثال: در #ماه های زمستان زمانيكه ممكن است نور كافي در ساعات متمادي از روز براي #رشد بهينه گياهان فراهم نباشد آنگاه #نور مخصوص رشد گیاه (لامپ رشد گیاه) براي #افزايش زمان دسترسي گياهان به نور استفاده مي گردد.
#فوایدش شامل چیا میشه ؟ 

تلاش مي كند تا #طيفي از نور را مشابه تشعشع خورشيد فراهم سازد و يا طيفي از نور كه كليه نيازهاي گياهان را براي رشد بهينه در اختيار بگذارد. شرايط مزرعه اي (out door) متأثر از نورها و دماهاي گوناگون است كه باعث رشد گياهان مي شوند لذا تقليدي از آنها مي تواند بعنوان معيار انتخاب #شدت نور لامپ ها در شرايط مختلف تعيين گردد.
بنابراين بر اساس نوع گياه پرورشي و مراحل رشد آن )نظير مراحل: جوانه زني، رشد رويشي، گلدهي، ميوه دهي) و فتوپريود مورد نياز گياهان به محدوده اي از طيف ها و تابش مؤثر(efficacy luminous) و حرارت نوري(temperature colour) می توان به نوردهي تكميلي رسید که به رشد بهينه گیاه کمک نماییم .
 
 
تاریخچه پیدایش آن :
تاسیس ،اولین گلخانه به سال 1600 میلادی در ،هلند باز می گردد که سبب آن مرکزیت هلند در بازار گل و گیاه جهانی و در نتیجه پرورش گل های بهاری در زمستان بود.
از همان زمان بود که نور نیز به عنوان عضوی از گلخانه مورد توجه قرار گرفت و تا سال های سال و با وجود اختراع نور ال ای دی و تا همین چند سال گذشته از ،لامپ های ،متال هالید و ،بخار سدیم و یا اخیراً از ،فلئورسنت استفاده می شد .
 
 
#اولین ال‌ ای دی‌های تولید صنعتی در ۱۹۶۲ میلادی و تنها با #رنگ قرمز (ترکیب آلمینیوم، گالیم و آرسناید) وارد بازار شدند. ال‌ای‌دی‌ های سبز، آبی، زرد و نارنجی در دهه ۷۰ میلادی تولید شدند.
بهره ی نوری ال‌ ای‌دی‌ها رفته ‌رفته افزایش یافت تا اینکه در دهه ی ۸۰ و اوایل دهه ی ۹۰ میلادی ال‌ای‌دی‌ها به صورت گروهی و با کارآیی بسیار بالا وارد بازار شدند.
 
 
ال‌ای‌دی‌های اولیه به علت بهره ی پایینشان تنها در مدارات الکترونیکی استفاده می‌شدند. اثرگذاری نوری ال‌ای‌دی‌های سفید امروزی تا ۳۰ لومن بر وات و ال‌ئی‌دی‌های رنگی تا ۵۰ لومن بر وات است و پیش‌بینی می‌شود تا ۱۰۰ لومن بر وات نیز برسد .
 
نور در واقع عنصر كليدي تحريك فرآيند فتوسنتز در گياهان است. طول موج هاي مختلف تشكيل دهندۀ نور در مراحل مختلف فرآيند فتوسنتز گیاه مؤثراند. اغلب منابع نوردهي سنتي از جمله :
  #لامپ هاي فلئورسنت fluorescent، #لامپ هاي التهابي incandescent و لامپ هاي #سديمي ُپر قدرت sodium pressure high به #هدر دادن مقدار زيادي از نور مي انجامند؛ درحاليكه با استفاده از لامپ رشد گیاه مي توان به #سازماندهي نوردهي رشد فقط با طيف مورد نياز گياهان پرداخت .
 
 
 
توانایی LED نسبت به HPS:
 
الف. #طیف نوری مناسب:
 
#لامپ¬های LED فقط #انومترهای مفید برای رشد گیاه را ایجاد می-کنند. یک لامپ LED با مصرف 200 وات به اندازه یک لامپ 1000 وات HPS در فرایند فتوسنتز توانا خواهد بود.
 
ب. #راندمان نوری بالا:
 
از دیگر حسن های چراغ های LED می توان به راندمان نوری (lum/watt) بالای این چراغ ها اشاره کرد. امروزه چراغ های LED راندمانی بین 74 تا 180 لومن بر وات را دارا هستند.
این در حالی است که این مقدار برای لامپ‌ معمولی 10 تا 15 لومن بر وات، برای چراغ های فلئورسنت 45 تا 65، برای چراغ های بخار جیوه 35 تا 60، برای چراغ های بخار سدیم 60تا 130 و برای لامپ‌های متال هالید 75 تا 85 لومن بر وات می‌باشند.
 
ج. #عدم تولید حرارت :
 
اگر شما در گلخانه از چراغ های متال هالید بهره می برید حتما متوجه شعاع حرارتی بسیار بالای این چراغ ها شده اید. این حرارت سبب #تبخیر آب برگ¬ها و گلبرگ¬ها شده و به همین دلیل لامپ¬های# HPS نباید در نزدیکی گیاه قرار گیرند .
در جایی که چراغ های LED شعاع حرارتی بسیار کمی دارند و در نتیجه می¬توان آنها را در نزدیک ترین حالت ممکن به گیاه نصب کرد.
 
د. #انتقال گرمای کمتر :
 
بهره بردن از چراغ های LED به دلیل راندمان بالاتر و در نتیجه ایجاد حرارت کمتر، در مصرف انرژی تجهیزات تهویه ای گلخانه نیز صرفه جویی خواهید شد.
 
 
ز. #سازگاری کامل با محیط زیست:
 
چراغ های HPS، فلورسنت و متال هالید دارای موادی مانند #جیوه و سرب می باشند که وجود آنان برای محیط زیست مضر می باشد اما لامپ‌های ال ای دی سازگار با طبیعت بوده و حتی در صورت #خرد شدن کوچکترین #آسیبی به محیط زندگی و طبیعت #وارد نمی کنند.
 
ل. طول عمر:
 
چراغ های ال ای دی از لحاظ مدت عمر خود #حداقل به طور متوسط 5 برابر دیگر لامپ ها عمر می کنند.
م. تفاوت در زوایای تابشی و لوکس نوری: در چراغ های ال ای دی با مصرف #لنزهای گوناگون می-توان به سادگی #زاویه پرتاب نور و #گستردگی نور را تغیر داد . به همین شکل لوکس نوری چراغ های LED با مصرف #ترانس های متغیر به سادگی قابل کنترل می باشد.
 
ن. یکنواختی نور محیط :
به سبب زاویه پرتاب اشعه های نور ال ای دی بصورت مستقیم و برخلاف اشعه های زیکراگ دیگر نوع چراغ ها چراغ های رشد ال ای دی یکنواختی بهتری و موثرتری در این زمینه ایجاد می کنند.
 
 
 
روشهای استفاده از نور مصنوعی برای گیاهان:
 
 
الف. پرژکتورهای ال ای دی که بیشتر برای محیط های پوشش دهی شده با گیاهان حداقل 1 متر مربع می باشد و بیشتر برای گیاهانی که احتیاج با #لوکس نوری بالا دارند مفید است.
 
ب. والواشر ها که بیشتر مفید برای محیط هایی با #پوشش دهی و کاشت گیاهان به صورت خطی و #یا گلخانه های طبقاتی می باشند.
 
ج. سرپیچ دار ها که تنها برای محیط منازل استفاده میشود و هر کدام با توان های متفاوت مناسب یک گیاه با حجم های متفاوت می باشد. 
 
 
 
توصیه میشه برای افزایش عملکرد و همچنین انجام فرایند باغبانی و زراعت در منزل از این نوع لامپ ها استفاده بشه . تا هم به تولید گیاهان بهتر و زیبا تر کمک کنه و باعث بشه  به لذت کشت و کار دست یابیم .
 
 
منابع : 
https://poponik.com/
http://www.barghyar.com/
https://www.irangrowlight.ir/