( بنام خداوند بی نیاز )
سلام و روز خوش به همگی
امروزه با توجه به هزینه ها و کشاورزی در محیط های مختلف ، راه هایی مناسب برای کاهش هزینه و افزایش درامد توصیه میشه . سعی داریم امروز نسبت به یکی از مشکلات کشاورزی بیشتر بررسی کنیم .
کدام محصولات سود اورن ؟چرا محصولات سود اور بکاریم؟؟؟
میتوان گفت که به فراخور #اقلیم و #شرایط محل زندگی و #بازههای زمانی و میزان پیشرفت رفاه در زندگی انسانها، مطلوبیت محصولات مختلف کشاورزی تغییر کرده است. از دیرباز و همچنان در برخی نقاط دنیا، گندم، برنج، ذرت، جو، سیبزمینی و غلات که در قاعدهی هرم غذایی قرار دارند، محصولات کشاورزی اصلی بهحساب میآمدهاند. ولی با رشد #کیفیت زندگی بشر و #آگاهی مردم از خواص تغذیهای و درمانی مواد غذایی مختلف، همچنین گسترش #ارتباطات و #صادرات در جهان، اقبال به سمت تست #مواد غذایی تازه بیشتر شده و بهجز قابلیت سیر کردن، ویژگیهای دیگری مثل #طعمهای تازه، #امکان تبدیل به تنوع غذایی بیشتر و #خواص درمانی به گزینههای مردم برای انتخاب محصولات کشاورزی در سبد غذایی خانوار افزودهشده است.
ورود ماشینآلات به مراحل #آمادهسازی زمین، #کاشت، #داشت (آبیاری) و #برداشت تا حدّ زیادی اتلاف وقت،# منابع و #انرژی را کم و میزان و #کیفیت تولید را افزایش داده است.
اهمیّت توسعه کشاورزی :
توسعه کشاورزی از اهمیّت بالایی برخوردار است، به صورتی که #امنیّت غذایی را در جامعه داخلی تأمین میکند، #صادرات را توسعه میبخشد، باعث #کارآفرینی و درآمدزایی در جوامع روستایی میشود، موجب حفظ منابع طبیعی و محیط زیست میشود و همچنین در از بین بردن#فقر و #کمرنگ کردن اختلاف طبقاتی نقش مهمّی ایفا میکند.
طبیعتا توسعه یک صنعت، نیازمند #سرمایهگذاری وسیع و #برنامهریزی شده در قسمتهای مختلف آن است؛ امّا برای توسعه این بخش مهم، ابتدا باید سرمایه را صرفِ زیرساختهایی کرد که اهمیت زیادی دارند:
آبیاری:
در ایران با توجّه به #گسترش کشاورزی بخش عمده مصرف آب به این بخش اختصاص دارد، امّا با در نظر داشتن مشکل جهانی کمبود آب، تا میتوانیم باید از این منبع طبیعی ارزشمند استفاده بهینه داشته باشیم.
در کشور ما به دلیل #کمبود سیستمهای آبیاری مناسب، #تنها یک سوّم از زمینهای ما زیر کشت هستند و از این بین کمتر از یک سوّم از اراضی #دارای سیستم آبیاری پیشرفته و مناسب هستند و باقیمانده زمینها با روش #کشاورزی خشک اداره میشوند؛ بنابراین تا میتوانیم باید محصولات #پرمصرف را در لیست #واردات و #کممصرفها را در لیست #صادرات قرار دهیم.
از این گذشته باید در جهت #مکانیزه کردن آبیاری و #سیستمهای آبیاری قطرهای سرمایهگذاری مناسب انجام بگیرد، تا هم در مصرف صرفهجویی شود و هم بتوانیم زمینهای بیشتری را زیر کشت ببریم.
خاک:
همانطور که میدانیم ایران از خاک حاصلخیزی برخوردار است، پس باید برای حفظ این منبع ارزشمند از بهرهبرداری بیرویّه دوری کنیم و با استفاده از #کودهای طبیعی و #مناسب با محصول، خاک را غنی کنیم.
#روش توزیع:
برای اینکه بتوانیم بازار جهانی را در دست داشته باشیم #نباید از بستهبندیهای زیبا و مناسب با محصول غافل شویم؛ این خود یک روش تبلیغاتی بسیار مؤثّر در فروش محصولات کشاورزی است، ما میتوانیم با اختصاص بودجهای ناچیز در این زمینه، فروش خود را به حدّاکثر برسانیم.
همچنین #توزیع مستقیم و #کوتاه کردن دست دلّالان، قیمت محصول را تا حدود زیادی پایین میآورد و این یعنی #عرضه و #تقاضای بیشتر، درنتیجه صرف سرمایه برای تأسیس یک شرکت پخشکننده سودآوری ما را به حداکثر میرساند.
ایران و کشاورزی سود آور :
#شرایط اقلیمی :
ایران سرزمینی #چهار فصل است و از این نظر شرایط #بسیار ایدهآلی برای کشاورزی دارد، همچنین #منابع طبیعی بسیاری در اختیار دارد که به کشاورزان برای تولید محصولات بهتر و مرغوبتر کمک خواهد کرد. همین تنوّع اقلیمی باعث گوناگونی در نوع محصولات کشاورزی هم میشود .
#تنوّع محصول :
با در نظر داشتن این که کشور ما #رتبه اوّل را از نظر تنوّع محصولات کشاورزی داراست، امکان تولید انواع محصولات کشاورزی و #مرکّبات وجود دارد به طوری که انواع محصولهای #گرمسیری و #سردسیری در ایران قابل تولید است؛ از زعفران و پسته و زرشک و انار و میوههای توتی گرفته تا خرما و زردآلو و هندوانه و گیلاس و گردو و بادام و بِه و بسیاری دیگر از تولیدات کشاورزی که میتواند پاسخگوی سطح وسیعی از بازار تقاضا باشد.
#بازار داخلی :
درکشور ما با توجّه به وسعت قلمرو و #جمعیّت هشتاد میلیون نفری تقاضای بسیاری برای محصولات مختلف کشاورزی وجود دارد که اگر به آن بی توجّه باشیم #محتاج واردات خواهیم شد و این مسئله هم موجب #خروج ارز میشود و #هم ما را از بازاری سودآور محروم خواهد کرد.
موقعیّت ویژه در جهان :
ایران جزء #هفت کشور برترِ تولید کننده محصولات کشاورزی در سطح جهان است و همچنین در زمینه مرکّبات بین #ده کشور بزرگ تولید کننده میوهجات قرار دارد، به عنوان مثال کشور ما اوّلین #صادرکننده پسته در دنیاست و آن را به کشورهایی نظیر امارات، آلمان، روسیه، عراق، هنگکنگ، ترکیه، پاکستان، هندوستان، لبنان، قزاقستان و بلژیک صادر میکند؛ همچنین در تأمین زعفرانِ دنیا، ایران مهمترین جایگاه را دارد.
محصولات سود آور :
گندم، برنج، ذرت و سیبزمینی پرمصرفترین محصولات کشاورزی در جهان هستند که میزان صادرات آنها از هر محصول کشاورزی دیگری بیشتر است. بااینحال، از دیگر محصولات کشاورزی پرطرفدار و پردرآمد در جهان میتوان به #پنبه، گوجهفرنگی، سیب، موز، قهوه، لوبیا، زیتون، چای، چغندرقند و فندق اشاره کرد. درواقع، علاوه بر# ارزش غذایی محصولات کشاورزی، تبلیغات صنایع غذایی را میتوان عامل مؤثری در افزایش میزان تقاضای محصولات مختلف دانست و درواقع، صنعت غذا نیز در عصر حاضر تا حدّی تابع سبکهای جدید زندگی شده است . می تونید به جای گندم و جو دیم، کینوا بکارید که #عملکردشان یکی است ولی قیمت #کینوا تا بیست برابر قیمت گندم هم به فروش می رسد. می توانید به جای بسیاری از مزارع در مناطقی با #بارندگی بیشتر از 300 میلی متر، به #باغداری دیمی نظیر انگور، انجیر و… بپردازید .
عوامل عدم سود اوری کشاورزی در ایران :
#تصمیمات یک شبه، #دیوان سالاری و #نداشتن برنامه ریزی دراز مدت در کنار #تبعیض در صادرات از جمله عوامل کاهش سودآوری کشاورزی است.
راهکار ها برای سود اوری :
#مهیا شدن زیرساخت های صادرات / #تعادل در قیمت / حدف واسطه ها را از چرخه تولید . رسیدن تولید کننده به حق واقعی خود .
یکی دیگر از راهکار های کشت محصولات، کشت گلخانه ایی است. در متن زیر در مورد آن توضیح میدهیم .
فواید کشت گلخانه ایی :
#کشاورزی در گلخانهها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمینهای کشاورزی دارای مشکلات کمتری است؛ به علاوه #بازده زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاهتر است، بنابراین با در نظر گرفتن این موارد می توان به این نتیجه رسید که کشاورزی گلخانهای می تواند سودآوری بیشتری داشته باشد. صرف #احداث سازههای گلخانه ای و تولید برای #بهره وری بیشتر و مطلوبتر کافی نیست در کنار این واحدهای عظیم گلخانهای باید به گسترش #صنایع تبدیلی و #تکمیلی نیز اهمیت داده شود تا با تبدیل محصولات تولیدی ارزش افزوده آن بالا برود و زمینه های مناسبت #اشتغال بیشتر و بهره وری #مطلوب فراهم شود.
سود گلخانه گاهی دهها برابر بیشتر از کشاورزی معمولی است. برای #تولید و پرورش تجاری گیاهان و #میوه جات با کیفیت بالا و در تمام طول سال باید #شرایط محیطی مطلوب به همراه #کنترل عوامل خسارت زا نظیر #باد، #طوفان های ویرانگر، #سرما و #یخبندان و … در نظر گرفت که با رعایت و مدیریت آنها میتوان به #محصول مرغوب و به تبع آن سودآوری مد نظر رسید .
#بی توجهی به مدیریت منابع آبی و #کشت گیاهان پر مصرف آب صدمه جدی به #اقتصاد و حوزه کشاورزی وارد می کند که نیازمند تدوین #الگوی کشت و همچنین #مدیریت بهینه مصرف آب است. با توسعه کشت های گلخانه ای نه تنها به #افزايش تولید در واحد سطح کمك میکند، بلكه به #بهره برداری بهینه از #آب و خاک به ويژه #بهره گیری از قطعات کوچك در روستاها کمك کرده و اين امكان را فراهم میکند تا ضمن #ايجاد اشتغال بیشتر در محیطهای روستايی، #محصولات متنوع خارج از فصل را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد .
#نکات کشت گیاهان دارویی ، در گلخانه :
یکی از مهم ترین سیاست ها توسعه کشت گیاهان دارویی، #توسعه فضای گلخانه ای،# اجرای پروژه های آبیاری #تحت فشار و #جلوگیری از کاشت گیاهان و درختان با مصرف بالای آب است.
خوشبختانه محصولات گلخانهای طیف بسیار وسیعی دارند و میتوان در بین این محصولات به خیار سبز، گوجهفرنگی، بادمجان، گوجۀ زینتی، فلفل دلمه، مرزنجوش و بامیه اشاره کرد.
محصولات گلخانهای در کنار بازار #داخلی مناسب، #بازار خارجی خوبی نیز دارند و در این صورت که محصولی که تولید میکنید کیفیتی مناسب داشته باشد تمامی این موارد دست به دست هم دادهاند تا محصولات گلخانهای بهعنوان یکی از پرسودترین محصولات کشاورزی به حساب بیایند.
سود آور ترین محصولات در گلخانه ها :
کاشت صنوبر:
صنوبر هم جزو سودآورترین محصول گلخانه ای است زیرا چون از درخت ها زود تر رشد میکند پس شما میتوانید بیشتر از درخت در فضای محدود #برداشت چوب داشته باشید و محصول خود را به کارگاه های نجاری بفروشید و طبق تحقیقاتی که انجام شده حاکی بر این است که کشت صنوبر دو برابر #شالی کاری سودآوری دارد.صنوبر در برابر #سرما و محیط های سردسیر #خیلی قوی است و در قسمتهای مختلف ایران رشد میکند .
فلفل سبز :
یا همان فلفل شیرین #خاصیت های بسیاری دارد به این علت عضو ثابت خیلی از سفره های ایرانی می باشد و چون #تقاضای این محصول بالا است این موجب شده تا فلفل سبز نیز جزو سودآورترین محصول گلخانه ای قرار گیرد. فلفل سبز از #آخر فصل بهار شروع به میوه دهی میکند و با تخصیص قسمتی از گلخانه ی خود به آسانی می شود محصول گلخانه ای زیادی با کاشت میوه فلفل سبز تا #آخر فصل پاییز برداشت کنید پس باید بدانید حتی برای کاشت فلفل سبز نیاز به فضای زیادی در گلخانه نیست چون که #در فضایی بسیار کم مثل #جعبه ی موز میشود فلفل سبز کاشت.
انواع سبزیجات :
سبزی های مصرفی در انواع #سالاد ها مشتریان زیادی دارند سبزیجات را میشود با #گیاهان زینتی کشت کرد تا در یک شرایط رشد کرده سبزیجاتی مثل #ریحان و #پیازچه و #گشنیز و #پونه کوهی و …نمونه هایی از برخی از این سبزیجات اند که میتوانید برای کسب سود بیشتر آنها را کشت کنید.
کاشت به لیمو:
نسبت سودآوری بهلیمو دو برابر بیشتر از هزینه ای است که برای کاشت آن صورت می پذیرد زیرا گیاه بهلیمو در سال اول #دو بار چیده میشود و در سالهای بعد نیز بیش از #سه بار چیدمان دارد. بهطور میانگین در هر #نیم هکتار پانصد و پنجاه کیلوگرم و در طول سال #یک و نیم تن گیاه بهلیمو در هر چیدمان برداشت میشود. کشت این گیاه سودآوری #چهل تا پنجاه ملیون تومانی برایمان بههمراه دارد پس بهلیمو جزو سودآورترین محصول گلخانه ای قرار دارد.
# میوه آلوئهورا :
در کنار #حفظ سلامتی و# نشاط پوست و از بین بردن# جوش و# افزایش زیبایی بهبود سیاهی دور چشم برای سلامت جسمانی نیز بسیار مفید است آلوئهورا نوع خاصی کاکتوس میباشد که مثل گیاه #رزماری نیاز به# آب چندانی ندارد .
شاخص های رسیدن به #پایداری در کشاورزی و سود آوری:
اين شاخص ها شامل عمليات پايدار قبل از كاشت، #به كارگيري كودهـاي آلـي، #خـاك ورزي و #حفاظت از خاك، #ابقاي بقاياي نباتي در خاك، #تناوب و #تنوع كشت، مديريت غير شـيميايي آفات و #علف هاي هرز، #مديريت كودها و #سموم شيميايي مي باشند.
نتیجه گیری :
باتوجه به نکات گفته شده میتوان با شناخت منطقه خود و دانستن نیاز های آن و همچنین اگاهی از گیاهان مورد نظر برای کاشت، از کشت گلخانه ایی استفاده نمود و همچنین با در نظر گیری نکات مربوط به پایداری کشاورزی ، میتوان به کشاورزی نوین روی اورد تا هم در هزینه ها صرفه جویی شود و هم بهره وری افزایش یابد.
منابع :
https://newbp.ir/
https://www.irinn.ir/
https://aghamohandes.com/
https://www.imna.ir/
https://www.maj.ir/
https://www.55online.news/
https://vindad.com/
عوامل موثر بر پايداري نظام هاي كشت سيب زميني در استان اردبيل / دكتر اصغر باقري- مهندس علي اكبر شكوهيان 1387-88 /دانشكده كشاورزي گروه علوم باغباني ومديريت كشاورزي
https://sarvban.com/