بنام انکه جان را فکرت اموخت 

چراغ  دل را به نور جان برافروخت 

 

 

با سلام و درود خدمت شما همراهان گرامی ضمن تبریک سال نو  مطلب  امروز بابت فناوری های جدید در کشاورزی است . 


تا حالا از دیتالاگر چیزی شنیدین ؟ میدونین چه کاربردی داره ؟ 

توی این قسمت به تعریف و کاربرد های اون اشاره کردیم و میتونید با این دستگاه بیشتر اشنا بشین

 با ما همراه باشین .

 

 مقدمه : 

کشاورزی دقیق یک مفهوم جدید در کشاورزی مدرن است که برمبنای وجود ناهمگونی در سطح مزرعه استوار است. یکی از دلایل رشد کشاورزی دقیق در میان دانشمندان و کشاورزان، پیشرفت تکنولوژی در زمینه های مختلف از جمله سیستم تعیین مختصات جغرافیایی، سیستم های موقعیت یابی جهانی سنسورها، عکس های هوایی یا ماهواره ای (یاسنجش از دور) است.

براین اساس اطلاعات جمع آوری شده توسط تکنولوژی های ذکر شده برای انجام محاسبات دقیق در مورد سطح ناهمگونی در مزرعه از جهت های مختلف از جمله مقدار مواد مغذی خاک، گسترش و پخش آفت ها بیماری ها و علف های هرز در سطح مزرعه همچنین تصمیم گیری درمورد موعد فعالیت های مدیریتی وهمچنین پیش بینی مقدار عملکرد مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.

به دست آوردن اطلاعات دقیق و اجرایی در زمینه کشاورزی رویکرد مهمی است. که در سال های اخیر با رشد و توسعه صنعت الکترونیک ارتباطات و بوجود آمدن نرم افزارهای مرتبط عملی شده است حسگرها و ریز پردازنده های ارزان قیمت به همراه منابع توان و سیستم های ماهواره ای توانسته است بسیاری از فعالان کشاورزی دنیا را به اطلاعات و داده های با ارزشی در خصوص حرفه شان مجهز نماید همچنین روش های کشاورزی دقیق می توانند پایداری اقتصادی و محیطی تولید محصول را افزایش می دهند.

 

مکانیزاسیون در کشاورزی :

مکانیزاسیون کشاورزی مجموعه‌ای از علوم و فنون کاربردی است که به مطالعه، شناخت و به کارگیری انواع مختلف ماشین‌آلات و ابزار نیروی محرک، در مراحل مختلف تولید و در فرآوری محصولات کشاورزی می‌پردازد و به عبارت دیگر مکانیزاسیون، تکنولوژی روز در کشاورزی برای افزایش بهره‌وری با رعایت تمام جوانب برای رسیدن به توسعه پایدار است  .

 

اهداف مکانیزاسیون :

یکی از اهداف مکانیزاسیون افزایش تولید و کسب سود بیشتر است که افزایش تولید با افزایش سطح زیر کشت و افزایش مقدار تولید در واحد سطح امکانپذیر و مکانیزاسیون در پی اجرای هر دو روش میسر می‌شود؛ یعنی از یک طرف با افزایش تعداد و ظرفیت ماشین‌ها و نیز احیای زمین‌های بایر، سنگلاخی و فقیر باعث افزایش سطح زیر کشت می‌شود و هم با بهبود کیفیت کار ماشین‌ها و افزایش دقت آنها بر اساس نیاز گیاه و نیز بهبود سایر عوامل غیرماشینی مثل مسائل خاک شناسی، بهبود کیفیت آبیاری، اصلاح بذر، بهینه‌سازی عملیات، افزایش تولید در واحد سطح را باعث می‌شود و از طرف دیگر مکانیزاسیون توانسته است با کاهش نیروی کارگری و انجام بموقع عملیات، کاهش چشمگیری در هزینه‌ها و افزایش درآمد داشته باشد که بهره‌وری و ظرفیت بالای ماشین در رسیدن به این هدف نقش عمده‌ای داشته است.

استفاده از دستگاه های هوشمند برای ثبت شرایط اب و هوایی و استفاده ار انها در کشاورزی میتواند به پدیده کشاورزی دقیق کمک کند  . در زیر با ویژگی های دیتالاگر اشنا میشویم : 

 

تعریف دیتالاگر :

ثبت‌کنندهٔ داده یا دیتالاگر یا داده بَردار (به انگلیسیData Logger) وسیله‌ای الکترونیکی است که داده‌هایی را که به وسیلهٔ حسگرهای تعبیه شده در دستگاه یا ابزار و حسگر خارجی تأمین می‌شوند را در طول زمان یا در رابطه با مکان ذخیره می‌کند. اکثر دیتالاگرها (اما نه همه آنها) بر پایه یک پردازنده دیجیتال (یا رایانه) طراحی و ساخته می‌شوند

 

یکی از اصلی‌ترین مزایای استفاده از دیتالاگرها قابلیت جمع‌آوری ۲۴ ساعته اطلاعات است. دیتالاگرها معمولاً به محض فعال سازی بدون مراقبت رها شده تا در طول دوره دیده‌بانی اندازه‌گیری نموده و اطلاعات را ذخیره کنند. این قابلیت اجازه می‌دهد تا تصویری جامع و دقیق از شرایط محیط تحت نظر مانند دمای هوا یا رطوبت بدست آید.

 

کاربرد دیتالاگر : 

  • مانیتورینگ فرایند برای نگهداری و عیب‌یابی کاربردها

دستگاه دیتالاگر دما و رطوبت نصب شده در یک آزمایشگاه پزشکی

  • تحقیقات حیات وحش
  • اندازه‌گیری لرزش و شرایط حمل (ارتفاع سقوط) در توزیع.[۳]
  • مانیتورینگ سطح مخزن
  • مانیتورینگ محیط زیست
  • آزمایش خودرو
  • مانیتورینگ وضعیت رله در سیگنال دهی راه‌آهن
  • ذخیره ‌سازی 'نمودار بارگذاری الکتریکی' برای مدیریت مصرف انرژی.
  • داده برداری از متغیرهای دما و فشار در طول خط لوله

مانیتورینگ خطوط لوله نفت و گاز

 

خصوصیات یک دیتالاگر : 

 

1- تعداد کانالها: تعداد کانالها بیانگر تعداد سنسورها و مبدلهایی است که هم‌زمان قابل اتصال به دیتالاگر هستند.

 

۲- فرکانس نمونه برداری: این عدد نشان دهنده تعداد دفعاتی است که دیتالاگر داده‌های هر سنسور را خوانده و به کامپیوتر یا حافظه منتقل می‌کند. برای مثال وقتی گفته می‌شود یک دیتالاگر دارای فرکانس نمونه برداری ۳۰۰ هرتز است به این معنی است که در هر یک سیصدم ثانیه داده‌های بدست آمده از سنسورها به کامپیوتر منتقل می‌شود.

۳- نوع سنسورهای پشتیبانی کننده: معمولاً هر دیتالاگری سنسورها و مبدلهای خاصی را پشتیبانی می‌کند. مثلاً یک دیتالاگر ممکن است تنها قادر به پشتیبانی سنسورهای حرارتی RTD باشد ولی قادر به پشتیبانی ترموکوپلها نباشد.

 

معمولاً هر دیتالاگر مجهز به یک نرم‌افزار است که امکان اعمال تنظیمات آن و مشاهده نمودارهای بدست آمده از سنسورها را حین نمونه برداری ممکن می‌کند.

یک پارامتر اساسی در سیستم‌های دیتالاگر قابلیت ثبت اطلاعات برای مدت زمانی طولانی مثلاً چندین سال است. برای دست یابی به این هدف لازم است سیستم‌های دیتالاگر دارای رسانه‌های ذخیره‌سازی در حجم‌های بالا و مصرف انرژی بسیار کم باشند. 

 

کاربرد دیتالاگر کشاورزی :

یکی از اصلی‌ترین مزایای استفاده از دیتالاگرها، قابلیت جمع‌آوری ۲۴ ساعته اطلاعات است، درباره کاربردهای این وسیله تصریح کرد: ثبت داده های هواشناسی مانند دما، رطوبت، سرعت باد، جهت باد، تابش خورشید در ایستگاه های هواشناسی، ثبت داده های مربوط به فشار، ثبت ولتاژ شبکه برق، ثبت دما و رطوبت در سالن های تولید قارچ، مرغداری ها، گاوداری ها، گلخانه ها، سردخانه ها و انبارها ازجمله کاربردهای دیتالاگر است.

  برخی از دیتالاگرها به رایانه متصل می‌شوند و می‌توان با استفاده از نرم‌افزار آن‌ها را فعال کرده و داده‌های کنترل شده را مشاهده و تجزیه و تحلیل کرد، در حالی که بقیه دارای رابطی مانند صفحه کلید و صفحه نمایش بوده و می‌توان از آن‌ها به صورت وسیله‌ای مستقل استفاده کرد.

امروزه بررسی پارامترهای هواشناسی به طور خاص در علوم کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است. علی رغم اهمیت موضوع به خصوص در مزارع هنوز با مشکلات بسیار زیادی روبرو هستیم. تا به حال دستگاه هایی برای این منظور ساخته شده اند ولی این دستگاه ها در شرایط کشور ما با محدودیت های قابل توجهی روبرو هستند. 
مشکل دیتالاگر های کشاورزی در ایران  : 
مهمترین مشکل موجود در رابطه با دستگاه های موجود علاوه بر گران قیمت بودن، محدودیت وسیع آن ها در تمهیدات نگهبانی و تامین امنیت آن هاست. 
نتیجه گیری : 
یکی از مزایای مکانیزاسیون، ایجاد رغبت و جذابیت برای انجام کار کشاورزی است که مکانیزاسیون با استفاده از کاهش سختی کار صورت گرفته است. در واقع کاهش سختی کار نه تنها در جذابیت کار کشاورزی و افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش مؤثر است بلکه حتی در کیفیت و دقت عملیات و بازده کار تأثیر به سزایی دارد . 
  کاربرد فناوری‌های نوین می‌تواند ضمن افزایش تولید محصولات کشاورزی درواحد سطح، موجب کاهش هزینه‌های تولید و متعاقب آن منجر به کاهش قیمت تمام شده این محصولات با ارزش شود، چرا که، پائین بودن قیمت تمام شده محصولات کشاورزی، ضمن آنکه رضایتمندی کامل کشاورزان ونیز مردم جامعه را فراهم می‌کند، بازار مطمئن و مناسبی را برای صادرات این محصولات کشاورزی ایجاد می‌کند، که ازاین طریق می‌توان ازخروج مقادیرزیادی ارز ازکشور، که جهت تهیه این محصولات به‌کار می‌رود، جلوگیری کرد اما آنچه باید مورد نظر باشد، این است که هنوز درجهت مکانیزاسیون کشاورزی، اقدام‌های جدی صورت نگرفته و هنوز شیوه کاشت، داشت و برداشت درکشاورزی به شکل سنتی است. 
با به کارگیری مکانیزاسیون و تکنولوژی روز می‌توان عملیات کشاورزی را در زمان مقرر انجام داد. انجام بموقع عملیات کشاورزی با توجه به شرایط جوی خصوصاً در مراحل کاشت و برداشت محصول از ضررهای عمده‌ای جلوگیری می‌کند.

 

ن

1 / https://jkmaz.ir/

2/ https://www.wsanw.ir/

3/ https://www.ion.ir/

4/ https://fa.wikipedia.org/

5/ دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی / کشاورزی دقیق، دریچه ای به روی فناوری های نوین در کشاورزی/ فرزین فیضی زاد /1395