{بنام خداوند بخشنده مهربان} 

 

 

با  عرض سلام و ادب خدمت شما همراهان عزیز :

با توجه به اهمیت بحث کشاورزی ,

  میتوانیم تا از کشاورزی نوین به بهترین نحو بهره مند شویم و بتوانیم به  بالاترین سود دست یابیم . اکنون به سراغ تعریف  این نوع کشاورزی میرویم و با کمک اطلاع از این دانش میتوانیم  روند کارخود را ساماندهی بهتری بدهیم . 

 

 

مقدمه : 
 
بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهم‏ ترین شاخه ‏های اقتصاد کشورمان  به صورت ویژه مورد توجه مسئولان قرار گرفته و تلاش ‎ ها برای افزایش بهره ‏وری، مدرن سازی، ایجاد صنایع تبدیلی، تقویت بخش خصوصی و افزایش سرمایه ‎ گذاری در این بخش به بار نشسته و همچنان هم مسیر رشد این بخش وجود دارد.کشاورزان دنیای مدرن باید چیزی بیشتر از اینکه فقط چه چیزی بکارند، بدانند. آن‌ها باید درباره خاک، علف‌های هرز، مواد مغذی، آب و هوا، حشرات، بیماریها و ماشین‌آلات اطلاعات داشته باشند. جمعیت در سراسر جهان به سرعت در حال افزایش است. افراد بیشتری به محصولاتی مانند غذا، پارچه و غیره نیاز دارند که این امر تماما به تولید محصولات کشاورزی بستگی دارد.بنابراین، ما نیاز به تولید بیشتری در کشاورزی داریم که در کشاورزی سنتی امکان پذیر نیست و کشاورزی مدرن برای تولید بیشتر با توجه به رشد سریع جمعیت ضروری استاین روند نوظهور، این امکان را فراهم می‌کند که کشاورزان کارشان را سریعتر و با دانش بیشتری انجام دهند و درنتیجه علاوه بر صرفه اقتصادی و حفظ محیط زیست، امکان تامین امنیت غذایی برای جمعیت رو به افزایش نیز فراهم می‌شود.

تعربف کشاورزی مدرن : 

کشاورزی مدرن رویکردی در حال تحول در نوآوری های کشاورزی و شیوه های کشاورزی است که به کشاورزان کمک می کند تا بهره وری تولید را افزایش داده و میزان مصرف منابع طبیعی مانند آب ، خاک ، انرژی … را کاهش دهند . کشاورزی مدرن حاصل پیشرفت مداوم در ابزارها و داده های دیجیتال و همچنین همکاری کشاورزان و محققان در بخش های دولتی و خصوصی است ..

به عبارتی کشاورزی مدرن یعنی کشاورزی با استفاده از فنون و فن آوری های جدید که باعث بالارفتن بهره وری و تولید محصولات غذایی خواهد شد . به عنوان مثال در اوایل قرن بیستم استفاده از کود های نیتروژن دار و فسفاته و سموم دفع آفات ، انقلابی سبز را در تولید موادی مانند گندم ، ذرت ، برنج و غیره رقم زد . یا در گذشته کشاورزان برای شخم زمین از گاوآهن استفاده می کردند ، اما در حال حاضر از تجهیزات چند منظوره برای این کار بهره می برند . در این سیستم ، کشاورزان عقیده دارند که نقش محوری تری را در تولید و بهره وری ایفا می کنند  

 

 تفاوت کشاورزی نوین و سنتی : 

شاید مهمترین تفاوت بین این دسته بندی ها مربوط به شیوه ای است که کشاورزان خود و نقششان را می بینند . به عنوان مثال کشاورزان سنتی منابع موجود مانند زمین ، خاک و بذر را برای تولید و پرورش آنچه که طبیعت اجازه می دهد به کار می برند . در این روش از فرآیندهای متعارفی برای انتخاب زمین ، نوع بذر ، نحوه کاشت و محافظت در برابر گیاهان و حیوانات استفاده می شود . میزان تولید در چنین سیستم هایی در وهله اول به خاصلخیزی خاک و شرایط آب و هوایی بستگی دارد . در این روش میزان بهره وری یا ثابت است و یا از رشد کمی برخوردار است .

 

اهمیت کشاورزی مدرن : 

راز کمی درباره اینکه چرا کشاورزی مهم است وجود دارد، زیرا کشاورزی مربوط به تولید مواد غذایی است و مواد غذایی نیاز اولیه بشر برای رشد و بقا و پایه و اساس سلامت جسمی و انرژی انسان است، که این­ها مؤلفه های اصلی همه فعالیتهای مهم انسانی هستند.

افزایش بهره ‌وری کشاورزی، فقر و نابرابری، وجود منابع طبیعی، تغییرات آب ‌و هوایی و تشدید خطرهای طبیعی، لزوم ایجاد نظام غذایی باثبات، بهبود فرصت ‌های کسب درآمد در مناطق روستایی، ایجاد شرایط مقاوم در مقابل بحران‌ ها، درگیری ‌ها و بلایای طبیعی؛ جلوگیری از تهدید‌های در حال رشد فرامرزی نظام غذایی و کشاورزی، و در نهایت دستیابی به مدیریت کارآی ملی و بین ‌المللی، چالشهای عمده ای است که آینده کشاورزی جهان با آنها روبرو بوده و نیازمند راهکارهای فناورانه است.

 

 کشاورزی مدرن در ایران : 

مقدار تولید
هر ساله خبرهایی در مورد خود کفایی و یا نیاز به واردات گندم شنیده می شود که نشان از وجود نوسان در میزان تولید داخل کشور دارد . یکی از دلایل عمده این نوسان این است که اغلب کشاورزان با استفاده از روش های سنتی اقدام به کشت می کنند و از این رو تغییرات آب و هوایی و محیطی اثر زیادی را بر روی میزان تولید می گذارند و پیش بینی میزان تولید را عملا غیر ممکن می سازند . مدرنیزاسیون و به کار بردن روش های نوین کشاورزی می توانند تا حدودی این مساله را کنترل کنند و در وهله اول به تثبیت مقدار تولید و سپس افزایش آن بیفزایند .
 
 
مصرف آب
 
یکی دیگر از مشکلاتی که امروزه کشاورزی سنتی برای ما به وجود آورده است ، در زمینه آب و منابع اب شیرین است . بر اساس آمارها در حدود 70% از آب شیرین کشور در حوزه کشاورزی مصرف می شود که مقدار زیادی از آن هدر می رود . یقینا بهره گیری از روش های مدرن می توانند میزان آب مصرفی در این حوزه را تا میزان قابل قبولی کاهش دهند .کشاورزی مدرن صرفا به تولید مربوط نمی شود و علاوه بر آن در زمینه یافتن مشتری و نحوه ارائه محصول و بازاریابی نیز ورود می کند .
 آموزش
 
آموزش کشاورزان و تولیدکنندگان در حال حاضر بزرگترین چالش موجود در کشور است . علی رغم تلاش هایی که وزارت کشاورزی در این زمینه انجام داده است ، هنوز هم بخش کثیری از کشاورزان ما اطلاعات و امکانات لازم را برای تغییر سبک کشت ، برداشت و فروش محصول خود ندارند . البته نداشتن اقتصاد کاملا آزاد و مراودات مالی محدود با سایر کشورها نیز  یکی از عوامل مشکل زا در راه تولید شده است . قطعا داشتن اطلاعات در مورد بازارهای جهانی و تغییرات احتمالی بازار در آینده ، می توانند در بهینه سازی میزان تولید محصولات غذایی کمک بسزایی کنند .یکی از سازمان هایی که هر ساله اطلاعات مفیدی را در این زمینه ارائه می دهد سازمان خواربار و کشاورزی بین الملل (فائو) است . در ادامه به بخشی از گزارش این سازمان در مورد بازار محصولات غذایی در سال 2018 میلادی پرداخته ایم . این اطلاعات تنها بخشی از گزارش مفصل فائو در باره چشم انداز محصولات غذایی در 10 سال آینده است .
 
 
 فواید اقتصادی - اجتماعی کشاورزی مدرن : 
 
 
با کاهش هزینه های غذایی، کیفیت زندگی و استانداردهای زندگی بهبود می¬یابد. این امر به طور مؤثر درآمد مصرف کننده را افزایش می دهد، زیرا قدرت خرید بیشتری را برای سایر کالاهای مصرفی، برای آموزش، مراقبت های بهداشتی، اوقات فراغت و غیره به وجود می آورد، روندی که محرک اصلی رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و برخی از کشورهای در حال توسعه و همچنین می¬ باشد.
امروزه، مصرف کنندگان در ایالات متحده کمتر از 10٪ از درآمد خود را برای مواد غذایی خرج می¬کنند در حالی که بسیاری از کشورهای در حال توسعه از نیمی یا بیشتر از درآمد خود را صرف خوراک می کنند و این یک کیفیت عالی برای زندگی است. اکنون به طور گسترده ای شناخته شده است که توسعه سیستم غذایی و به عبارتی کشاورزی مدرن عامل اصلی در بهبود سطح زندگی است در زندگی بسیاری از مردم جهان است.
بدون پیشرفت هایی که کشاورزی مدرن را توصیف می کند، جهان به طرز مشکوک می تواند مکانی خطرناک تر و بی ثبات باشد زیرا بیشتر مردم از لحاظ تامین غذا از امنیت برخوردار نیستند.
توسعه یک سیستم تجاری مبتنی بر قوانین قوی در بهبود توزیع مواد غذایی و افزایش دسترسی در مناطق با کمبود مواد غذایی بسیار مهم بوده است.
و اما تهدید عمده برای توسعه مدرن کشاورزی ناشی از عدم علاقه و تمایل به سرمایه گذاری کشاورزان نیست، بلکه مخالفت تصمیم گیرندگانی است که مخالف تغییر سیاست سازنده در کشاورزی شده اند.
 
 
 
 
حقایق اساسی در کشاورزی مدرن : 
 

بیشتر مردم جهان به دلیل کشاورزی مدرن بیشتر و بهتر غذا می خورند. تولید همچنان به طور مداوم باعث بهبود رژیم های غذایی می شود و این نشان دهنده افزایش در دسترس بودن همه غذاها، تنوع رژیم ها و دسترسی به محصولات غذایی با پروتئین بالا است. این باعث افزایش بهره وری نیروی کار می شود و به طور کلی از پیشرفت و رشد انسان پشتیبانی می کند.

گرسنگی و سوء تغذیه فعلی که به حدود یک میلیارد نفر می رسد، نشان دهنده سیاست های ضعیف، بهره وری پایین و درآمد کم است. عدم استفاده از فن آوری های جدید برای پیشبرد بهره وری در مزرعه و در سراسر سیستم غذایی به سادگی مسبب تمامی این مشکلات می­تواند باشد.

تا حد بسیار زیادی، مشکلات فعلی ناامنی غذایی منعکس کننده سیاست های بد، زیرساخت های ضعیف و بهره وری اقتصادی پایین در کشورهایی است که کمبود فیزیکی غذا و یا کمبود ظرفیت تولید مواد غذایی وجود دارد.

گرسنگی و سوء تغذیه قابل توجهی در جهان قطعا بدتر از این خواهد شد اگر سیستمهای کشاورزی رشد نکنند و توسعه نیابند
 
 
چالش های کشاورزی مدرن : 
  • بهبود دستیابی به اطلاعات، مدیریت اطلاعات، گزارش‌دهی و گزارش‌گیری، تجزیه و تحلیل و ارزیابی كیفیت و میزان اثر
  • افزایش نتایج تحقیقات كه از طریق بهبود آگاهی از فرصت‌ها و مدیریت نتایج حاصل می‌گردد
  • عدم بهره گیری پروژه‌های تحقیقاتی از تجارب و یافته‌های یكدیگر
  • عدم دسترسی آسان به اطلاعات
  • كاهش ریسك نادقیق بودن داده‌ها و بهبود یكپارچگی داده‌ها
  • نبود یك مركز داده در زمینه كشاورزی در سطح كشور
  • كاهش هزینه‌ ها از طریق كاستن فرایندهای دستی، كارهای كاغذی و نگهداشت سیستم
 
 
نتیجه گیری : 
 

شیوه های نوین کشاورزی بر تولید، افزایش سرمایه، هزینه­ها و قوام محصولات زراعی تأکید دارد. در مقابل، شیوه های سنتی کشاورزی بر بومی سازی، تنوع زیستی و منابع ژنتیکی مشترک برای بسیاری از محصولات مختلف تأکید دارد.در کشاورزی مدرن، کشاورزان از کودهای مصنوعی، نژادهای پرمحصول، سموم دفع آفات، آلودگی مناسب آب، مکانیزه شدن وپهپادها، تصاویر ماهواره­ا و تکنولوژی­های سنجش از دوراستفاده می کنند که باعث افزایش بهره وری در کشاورزی می شود.

توصیه میشود برای رسیدن به توسعه پایدار در کشاورزی از فناوری های جدید و دانش روز استفاده شود تا زمینه پیشرفت این علم فراهم شده و میزان تولیدات نیز افزایش یابد .

 
 
 
 
منابع :