بنام خداوند بخشنده مهربان 

با سلام  احترام فراوان خدمت دوستان گرامی 

در طی امروز مطالب و دانستنی هایی بابت فناوری های جدید کشاورزی را برایتان ارایه میکنیم.

باما همراه باشید...

مقدمه : 

در آن روزی که ربات‌ها، اولین قدم‌های خود را در دنیای ما انسان‌ها برداشتند، کمتر کسی تصور می‌کرد روزی بتوانند تا به این اندازه پیشرفته شوند که بخش مهمی ‌از کارهای بشریت را در دست بگیرند.

به جرأت می‌توان گفت که حوزه‌ای نیست ردپای ربات‌ها در آن مشاهده نشود و قسمتی از کار ر ا بر عهده نگرفته باشد. یکی از این حوزه‌ها، بخش کشاورزی‌ست که اخیرا و با ورود تکنولوژی دستخوش تغییرات زیادی شده و توانسته به انسان‌ها در زمینه‌هایی همچون تولید محصولاتی باکیفیت‌تر، کاهش زمان فرآیند کاشت تا برداشت و همچنین افزایش بازدهی محصولات تاثیر شگرفی داشته باشدامنیت غذایی در کنار توسعه پایدار کشاورزی از مهمترین چالش های قرن حاضر است. تامین امنیت غذایی با وجود محدودیت منابع، تغییرات اقلیمی و مشکلات زیست محیطی نیازمند تغییر روش ها و رویکردها در تولید محصولات کشاورزی است. افزایش بهره وری در تولید محصولات، نیازمند به کارگیری روش ها و فناوری های نوین است. از جمله این فناوری ها، هوشمندسازی است. کشاورزی هوشمند راه حل مناسبی برای حل چالش های حوزه کشاورزی و تامین امنیت غذایی است. کشاورزی هوشمند این امکان را برای کشاورزان و بهره برداران فراهم می کند تا بهره و ری خود را افزایش داده و منابع تولید را بهتر مدیریت کنند.

کشاورزی پایدار و فناوری های نوین :

تحولات چشمگیری در تولید محصولات کشاورزی ایجاد شده است که علیرغم افزایش میزان بهره وری، فشار بی رویه ای را بر منابع تولیدی کشاورزی وارد نموده است. مهم ترین دلیل آن، به کارگیری فناوری های نامناسب و استفاده نادرست از فناوری های مدرن است. برای مقابله با آثار این پدیده، کشاورزی پایدار بصورت دستیابی به حداکثر ظرفیت باروری و تولیدی مستمر با حفاظت از منابع پایه به ویژه آب و خاک در کشاورزی تعریف شده است

رشد و توسعه سریع و روزافزون فناوری اطلاعات (IT) به کمک رایانه و ارتباط از راه دور را می توان بزرگ ترین عامل تغییر و تحول در نظام ترویج کشاورزی به شمار آورد. همان عاملی که راه را برای شکل گیری و پیشبرد دیگر تغییرات هموار ساخته است. امکانات بالقوه فراوانی برای کاربرد فناوری اطلاعات در نظام ترویج کشاورزی وجود دارد. یکی از عواملی که برای به فعل درآمدن این امکانات نقش اساسی دارد، دیدگاه ها و نگرش های افراد استفاده کننده از آن می باشد.

 

 نقش فناوری اطلاعات درکشاورزی :

فناوری های اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، تمام بخش ها از جمله کشاورزی را متاثر ساخته اند. فناوری های اطلاعات و ارتباطات نقش مهمی در اشتراک گذاری دانش و اطلاعات، و شبکه سازی بین کنشگران مختلف بخش کشاورزی ایفا می کنند. پژوهشگران کشاورزی به عنوان کنشگران اصلی تولید دانش و فناوری، نیازمند بهره مندی از ظرفیت های منحصر به فرد این فناوری ها هستند.

 

نقش حسگر شبکه بی سیم در  بهینه سازی آب در کشاورزی: 
 
حسگرها و فناوری های نوین در بخش صنعت رشد قابل توجهی داشته اند و در سال های اخیر نیز با ورود به بخش کشاورزی دقیق، تغییرات شگرفی را در این حوزه ایجاد کرده اند. این ابزارها و سامانه ها توانسته اند با جمع آوری اطلاعات بیشتر از مزارع و شرایط محیطی اطلاعات بیشتری را در اختیار کشاورزان قرار داده و امکان کنترل بهینه مصرف آب و نهاده ها را فراهم کنند.  با توجه به قابلیت خوب فناوری شبکه حسگرهای بی سیم در جمع آوری اطلاعات و کنترل عملگرها، این فناوری توانسته جایگاه خوبی در بخش های نظامی، صنعتی و خانگی پیدا کند. اما به دلیل نبود اطلاعات کافی در مورد حسگرها و فناوری های نوین در حوزه کشاورزی، ممکن است کاربرد آن ها در بخش کشاورزی ایران موردتوجه واقع نشده و دیرتر بکار گرفته شوند.

فواید اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند :

کشاورزی هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء سبب بهبود بهره وری کشاورزی با تولید بیشینه غذا از طریق استفاده بهینه از منابع پایه، کمینه کردن اثرات محیطی، کاهش هزینه ها و افزایش درآمد با ارتباط به بازار کسب و کار خواهد شد که دستیابی به اهداف توسعه پایدار کشاورزی را تسهیل می کند.

تاثیرات فناوری های جدید در  بحث انرژی :

تاثیر عامل فنی پیشرفت فناوری در تقاضای بلندمدت انرژی در بخش کشاورزی از تاثیر عوامل اقتصادی قیمت و رشد ارزش افزوده واقعی بخش کشاورزی کمتر نیست.

 

عوامل ضعف و موانع  در فناوری های کشاورزی :

 مهمترین موانع در توسعه فناوری های کشاورزی ضعف در قوانین صیانت از مالکیت فکری در کشور، فقدان زیرساخت های لازم به منظور توسعه فناوری، عدم آشنایی با قوانین مربوط به مالکیت فکری،  عدم توجه به مقوله انتقال فناوری در بخش کشاورزی و روستایی در سیاست های کلان کشور می باشد.

چالش های فناوری کشاورزی:

ساختار و سیاست توسعه کشاورزی، منابع و زیرساخت های توسعه کشاورزی، خدمات حمایتی توسعه کشاورزی (سطح توسعه کشاورزی)، ظرفیت ها و سرمایه گذاری در تحقیقات و فناوری، مدیریت تحقیقات و فناوری، بهره وری تحقیقات و توسعه فناوری، فرهنگ پژوهش، شبکه گرایی در تحقیقات و فناوری (سطح نظام نوآوری کشور)، سیاست تحقیقات کشاورزی، سودمندی و اثربخشی تحقیقات و فناوری کشاورزی، مدیریت یکپارچه تحقیقات و فناوری کشاورزی، توسعه نهادی نظام تحقیقات و فناوری کشاورزی و همگرایی آموزش عالی و تحقیقات کشاورزی (سطح نظام نوآوری کشاورزی ).

 

کاربرد فناوری های جدید :

پیش بینی شرایط جوی با کمک تکنولوژی IBM Watson
یکی از مهمترین مشکلاتی که همیشه دامنگیر کشاورزان است مسئله پیش بینی اب و هوا و چگونگی  شرایط جوی است.  

تکنولوژی واتسون در واقع مجموعه ای از کامپیوترها و برنامه های فوق پیشرفته برای صنعت کشاورزی است که قابلیت پیش بینی آب و هوا و ذخیره مجموعه عظیمی از داده را دارا است. گفتنی است تکنولوژی واتسون تمامی داده های دریافتی از ماهواره ها و سایر حسگرها تعبیه شده در مناطق جغرافیایی خاص را تحلیل  و تغییرات جوی  روزهای آینده را پیش بینی می کند.

یکی دیگر از قابلیت های این تکنولوژی بررسی وضعیت خاک وچگونگی شرایط رشد محصولات است. در واقع تکنولوژی واتسون داری یک مدل مدیریتی جامع  برای کمک به کشاورزان و کارشناسان است.

کنترل میزان آب دهی با کمک تکنولوژی آبیاری خودکار:

گیاهان برای رشد و نمو نیازمند آبیاری های منظم و مدون هستند. از طرف دیگر بخش عظیمی از ذخایر آبی کشورها صرف بخش کشاورزی می شود که به طور حتم در کشاورزی به روش سنتی مقدار زیادی از این ذخایر آبی  هدر خواهد رفت. در این راستا استفاده بهینه و مناسب از ذخایر محدود آبی نیازمند برنامه ریزی و مدیریت قوی است.درواقع تکنولوژی آبیاری هوشمند  دارای حسگرهای کنترل رطوبت خاک است که نوبت بعدی آبیاری را به کشاورزان یاداوری می کند. علاوه براین، تکنولوژی فوق قابلیت  کنترل میزان واحد ابیاری به هر بوته را دارد.

از دیگر نکات جالب توجه در خصوص استفاده از این تکنولوژی می توان به  کود دهی گیاهان همزمان با فرایند ابیاری اشاره کرد به طوری که بر اساس نیاز گیاه  و بسته به شرایط خاک، از طریق سیستم های آبیاری هوشمند، کود مایع مورد نیاز به گیاه داده می شود.

شرکت دانش بنیان دیده باان توسعه پایدار با تولید دیتلاگر های کشاورزی میتواند به کشاورزان در مبحث کشاورزی نوین و هوشمند و نیز افزایش بازده و عملکرد انها و کاهش خسارت های احتمالی کمک کند.  

 

منابع :

https://itiran.com/

https://www.tahlilbazaar.com/

- آسیب شناسی مدیریت تحقیقات و توسعه فناوری کشاورزی در چارچوب نظام نوآوری کشاورزی/ابوالقاسم شریف زاده ، غلامحسین عبدالله زاده/مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی1393  ، مهنوش شریفی

- ارزیابی برخی شاخص های فناوری کشاورزی بر آلودگی هوا در کشورهای منتخب/محمدرضا کهنسالفصلنامه اقتصاد کشاورزی 1392 ، سمیه نقوی*

- فناوری اطلاعات بسترساز توسعه کشاورزی هوشمند/مجله علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی/مجله علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی1398

- نشریه مدیریت آب در کشاورزی/مروری بر حسگرها و فناوری شبکه حسگر بی سیم در بهینه سازی مصرف آب و نهاده های کشاورزی/حسین باقر پورنشریه مدیریت آب در کشاورزی/حسنا محمدی منور ، سعید مینایی

1394

 

- کلان داده های مبتنی بر اینترنت اشیاء از چشم انداز کشاورزی هوشمند/بهاره جمشیدی * ، حسین دهقانی سانیج

فصلنامه رشد فناوری/1399

- تاثیر بهبود فناوری تولید در بخش کشاورزی بر تقاضای بلندمدت انرژی در این بخش با بهره گیری از مدل فنی اقتصادی/ کیومرث سهیلیفصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه 1386* MEDEE-S

 

- تحلیلی بر میزان به کارگیری فناوری های کشاوری پایدار در بهره وری تولید برنج/فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی /1393سید حسن مطیعی لنگرودی ، فرشاد سوری

 

- بررسی نگرش کارشناسان ترویج کشاورزی در زمینه به کارگیری فناوری اطلاعات در نظام ترویج کشاورزی ایران/ملیحه فلکی/نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)

 1387، حسین شعبانعلی فمی، هوشنگ ایروانی، حمید موحد محمدی

 

- عوامل موثر بر بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط کارگزاران ترویج کشاورزی استان خراسان رضوی/جواد قاسمی، سعیده نظری، زهرا قارون، حسین روحانی، احسان قلی فرفصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران1390

 

-بررسی موانع توسعه فناوری های کشاورزی در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران /فصلنامه سیاست علم و فناوری1390/هانیه داوودی ، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری

 

-ارزیابی دسترسی و استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات توسط پژوهشگران کشاورزی ایران/

م. موسویJournal of Agricultural Science and Technologyمجله بین المللی علوم و فناوری کشاورزی/2019، ه. فرهادیان، م. چیذری، ح. شعبانعلی فمی