یکی از مرسوم­ترین شاخص­ها در تعیین اندازه خشکسالی، شاخص استاندارد شده بارش یا SPI است . در میان شاخص­های هواشناسی، این شاخص از کاربرد گسترده­تری برخوردار است و به فراوانی در مقیاس­های محلی، منطقه‌­ای، قاره­ای و جهانی . مورد استفاده قرار گرفته است .SPI یک شاخص بسیار قوی است . برای محاسبه این شاخص تنها احتیاج به داده­های بارش می­باشد. همچنین این شاخص در تشخیص دوره­های تر و خشک بسیار مؤثر عمل می­کند. به طور معمول برای محاسبه SPI نیاز به 20 تا 30 سال داده ماهانه بارش است. البته در صورت وجود داده، افزایش طول دوره آماری به 50 تا 60 سال شرایط مطلوب­تری را فراهم می­آورد.. یکی دیگر از مزیت اصلی بسیار مهم و اصلی SPI، قابلیت محاسبه آن در مقیاس­های زمانی مختلف است که بر این اساس می‌­توان خشکسالی­های کوتاه‌مدت و همچنین بلندمدت را مورد بررسی قرار داد.

سري‏هاي زماني درمقياس‏هاي زماني 3، 6، 12، 18، 24 ماهه SPI بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا بیشتر از توزیع آماری گاما برای برازش داده های سری بارش بر توابع احتمالاتی آماری و انتقال آن به تابع نرمال استفاده می شود.

معمولا محاسبات SPI پیچیده بوده و نیازمند صرف وقت زیادی است. در این راستا ZimaScience به تولید نرم افزار ZimaSPI نموده است. این نرم افزار در قالب یک رابط گرافیکی کاربر (GUI) از نرم افزار MATLAB محاسبات شاخص SPI را به راحتی انجام می دهد.

این نرم افزار برای محاسبه شاخص خشکسالی SPI، شاخص خشکسالی آب های سطحی یا SDI و همچنین شاخص خشکسالی آب های زیرزمینی GRI کاربرد دارد.

راهنمای استفاده از نرم افزار ZimaSPI:

برای دریافت فایل نرم افزار، توضیحات فنی و راهنمای استفاده از نرم افزار بر روی لینک های ذیل کلیک نمایید:

 

mafahim.jpg

 Pardazesh.jpg

 

 

Attachments:
Access this URL (https://www.aparat.com/v/Kbrz9)https://www.aparat.com/v/Kbrz9[راهنمای استفاده از نرم افزار ZimaSPI]0 kB
Download this file (ZimaSPI_software.rar)نرم افزار ZimaSPI[نرم افزار ZimaSPI]401 kB
Download this file (شاخص استاندارد شده بارش.pdf)راهنمای فنی محاسبه شاخص SPI[راهنمای فنی محاسبه شاخص SPI]218 kB